huenru

Bableves

Hozzávalók:

250 g bab, 1 füstölt sertéscsülök, 50 g vöröshagyma, 1 petrezselyemgyökér, 1 sárgarépa, 30 g zsiradék, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál édesnemes paprika, só, szemes bors, ecet (ízlés szerint), 1 dl tejföl.


Elkészítés módja:

A babot előző este beáztatjuk. Másnap friss vízben feltesszük főzni a csülökkel és a felvágott zöldséggel együtt. Mikor kellőképpen megfőtt, tehát a hús már könnyen leválik a csontról, a levesből kivesszük a csülköt, leszedjük a húst a csontról, és kockákra vágjuk.

A zsiradékból liszttel és apróra vágott hagymával rántást készítünk, meghintjük pirospaprikával, majd felengedjük egy kis vízzel, és hozzáadjuk a leveshez.

Ezután a felvágott húsdarabokat is visszatesszük, megízleljük, hogy elég sós-e a benne főtt csülöktől, ha nem, ízlés szerint sózzuk, majd átforraljuk. Kevés ecettel ízesíthetjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és melegen tálaljuk. Levesbetétnek csipetkét főzhetünk belé.