huenru

Dunai halászlé

Hozzávalók:

Egy személyre számítva kb. 250 g hal (ponty, esetleg harcsa, részben apró hal). Négy személyre 200 g vöröshagyma, só és paprika.


Elkészítés módja:

A halakat megtisztítjuk, szeletekre felvágjuk, a hagymát apróra vágjuk. A lábosba oly módon rakjuk be rétegesen a hal- és hagymadarabokat, hogy a fej és farokdarabok alulra, a legszebb halszeletek pedig felülre kerüljenek. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk és feltesszük főni.

A pirospaprika felét forráskor tesszük a halászlébe, a másik felét akkor, amikor már csaknem megfőtt. A tejet, ikrát a főzés vége felé tesszük hozzá, mert annak kevesebb főzés is elég.

A dunai halászlé szokott kísérője a főtt metélt tészta. Legalább négytojásos, nem túlságosan vékony, lehetőleg kocka alakú száraztésztát főzzünk ki külön, sós vízben. Nem kell forró zsiradékban meghempergetni – csak úgy „meztelenül” adjuk a halászléhez.