huenru

Pusztapörkölt – bográcsban

Hozzávalók:

500 g sertéslapocka, 50 g vöröshagyma, 50 g zsiradék, 1 gerezd fokhagyma, 25 g pirospaprika, só, törött bors, majoránna, 500 g burgonya, 2 dl fehér bor, 150 g paradicsom, 150 g zöldpaprika.


Elkészítés módja:

A hozzávalók közt itt elsőnek a magyar pásztorok hagyományos – ma is kapható és használatos – főzőalkalmatosságát, a bográcsot kell említenünk. A szabadtűz fölé akasztható, félgömb alakú vasedényben kell a pusztapörköltet készíteni – főként azért, mert a szabadtűz utánozhatatlanul finom ízt ad a benne fövő ételnek!

A húst kockákra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A bográcsban zsírt olvasztunk, az apró kockákra vágott hagymát megpirítjuk benne. Beletesszük a pirospaprikát, a húst, a fokhagymát és a többi fűszert, majd kevés vizet öntünk alá, és addig főzzük, amíg a hús puhulni kezd. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott és kockákra vágott burgonyát, ráöntjük a bort, hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot, és készre főzzük.