huenru

Szegedi (tiszai) halászlé

Hozzávalók:

ugyanazok, mint a dunai halászlénél.


Elkészítés módja:

Készítése valamivel bonyolultabb, mert az apróra vágott hagymát és a kishalakat, továbbá a halfejeket, farkokat külön kell kifőzni; levüket leszűrjük, és ebbe tesszük a hagymát, megpaszírozva egy kis paprikával, sóval.

Ebben a lében főzzük meg az előzetesen felvágott halszeleteket. Amikor jól megpuhultak, hozzáadjuk a tejet és az ikrát, ízlés szerint utánapaprikázzuk, és készre főzzük. A szegedi halászléhez nem szokás főtt tésztát adni. Csak egymagában kell fogyasztani, hogy jól élvezzük a halak ízét-zamatát. Utána viszont igen jólesik a tepertővel meghintett, tejfellel leöntött túrós csusza.

Ehhez legalább négytojásos, kocka alakú száraztésztát sós vízben kifőzünk, leszűrés után forró zsírban meghempergetünk, majd apróra tört, friss töpörtyűvel meghintjük. Tehéntúróval és tejfellel tálaljuk.